perjantai 8. maaliskuuta 2019

Mitä kannattaa huomioida lemmikkiä hankkiessa

Kuten aiemmassa postauksessa kerroin, meillä on ollut paljon eläimiä ja niitä on edelleenkin. Eläinten kanssa eläminen on ihanaa, mutta eihän sekään aina ole mitään ruusuilla tanssimista, kuten varmasti kaikki lemmikinomistajat ovat huomanneet jossain vaiheessa. Ajattelin nyt tuoda muutamia esimerkkejä, joihin olen itse törmännyt meidän karvaturreissa, lähinnä koirien kanssa elämisessä.


Lika. Sitä tulee ja paljon, varsinkin kurakeleillä. Mua ei itseäni haittaa jos lattiassa nyt menee muutamat tassunjäljet, mutta on paljon niitä joita se haittaa. Ja niitä saakin olla sitten joka päivä luuttuamassa. Myös koirankarvoja löytyy aivan joka paikasta, myös juustopaketista jonka olet avannut sekunti sitten, jotenkin sinne on vaan jo eksynyt koirankarva. Myös koirankuolaa saattaa olla lattioilla, vähän rodusta riippuen. Meillä nuorempi kuolaa kun kuuleekin sanan ruoka, mutta vanhempi ei.Raha. Rahanmeno ei lopu siihen kun ostat lemmikin, tai edes sen ruokiin. Myös tarvikkeet, eläinlääkärikulut, rokotukset, lääkkeet, vakuutukset, erityisruokavaliot jne. maksavat. Puhumattakaan niistä tavaroista mitä lemmikkisi mahdollisesti hajottaa, kuten meillä nyt esimerkiksi seinän korjaus, matot, huonekalut, vaatteet, astiat kaikkea on mennyt. Monen mielestä vakuutuksia on turha ottaa, mutta todettakoon että myös lemmikillä saattaa puhjeta sairauksia tai sattua onnettomuuksia pentuajan jälkeenkin, eikä niiden hoitaminen ole todellakaan halpaa lystiä. Meillä on koirilla aina ollut vakuutukset ja tulee myös olemaan, vanhemman koiran kohdalla sitä on tarvittu ja uskon että myös nuoremmalla tullaan jossain kohtaa tarvitsemaan kun on sellainen kauhea koohottaja. Eläinlääkärikuluista otettakoon esimerkkinä viime käyntimme eläinlääkärillä kanin kanssa ihottuman vuoksi: 114€ ja kahden koiran rokottaminen + toisen kynsien leikkaaminen 100€.

Hoitaminen. Joskus saattaa tulla eteen tilanne, kun haluat lähteä kavereidesi, perheesi tai mikset vaikka yksinkin reissuun, jonne et voi ottaa mukaan karvakorvaasi. Mistä löytyy luotettava oikeasti hoitopaikka? Löytyyhän niitä hoitopaikkoja Googlella etsimällä, mjutta mitkä paikat ovat oikeasti luotettavia ja hoitavat hommansa. Kaikkien läheiset eivät ole kuitenkaan valmiita ottamaan lemmikkiä hoitoon edes yön yli tai eivät vain yksinkertaisesti pysty ottamaan. Koiria ei voi jättää pitkäksi aikaa yksin kotiin kun niiden pitää jo päästä tarpeilleen ja ruokaakin pitää saada, muuten voit löytää kotoasi ikäviä yllätyksiä. Meillä on onneksi mieheni äiti joka lupautuu aina hoitamaan lemmikkejämme, mikäli se on tarpeen.

Sairastelu. Lähes kaikki eläimet sairastelevat jossain vaiheessa elämäänsä, ainakin jollakin tavalla. Yleisin vaiva meidän koirilla on ollut jokin vatsapöpö tai sitten ovat ulkona syöneet jotain sopimatonta ja tuloksena on parin päivän ripulointi ja/tai oksentelu. Eikä niitä tarpeita aina pysty pidättämäänkään, varsinkin kun perheen ihmiset käyvät myös töissä. Useimmiten ne ripulit tehdään juurikin matolle ja siitä seuraa koiran pesu, maton pesu/hävittäminen, lattian pesu, toisinaan myös seinien, huonekalujen, verhojen, sohvan pesu. Vanhetessa myös pidätyskyky usein heikentyy.

Luopuminen. Se on vääjämättä edessä kaikkien kohdalla, tavalla tai toisella. Jotkut voivat joutua luopumaan eläimestä allergian tai jonkin muun henkilökohtaisen asian vuoksi, tai ihan vaan ettei pysty syystä tai toisesta hoitamaan eläintä ajanpuutteen, taloudellisten ongelmien tai jonkin muun takia. Itse pelkäsin tätä kun odotin esikoistani, mitä jos lapseni olisi allerginen. Niin ei kuitenkaan onneksi käynyt. Sitten on se lopullinen luopuminen. Joskus pitää osata tehdä itse se vaikea päätös ja viedä eläin viimeiselle matkalle eläinlääkäriin. Itse olen joutunut tämän päätöksen tekemään, eikä se todellakaan ollut helppoa, mutta siinä kohtaa pitää ajatella eläimen parasta, ei itsensä. Viimeinen matka saattaa tulla eteen myös onnettomuuden tai sairastelun tuloksena, tai ihan vaan vanhuuden takia.


Itse en kuitenkaan voisi olla ilman karvaisia perheenjäseniämme. Niistä on paljon seuraa ja niiden kommelluksia on ollut ja tulee olemaan ilo seurata, vaikkei kaikki aina sillä hetkellä olekkaan naurattanut. Koirista on myös ollut paljon turvaa kun on ollut kotona yksikseen, varsinkin silloin kun totuttelin asumaan omassa kodissani tai olimme juuri muuttanut omakotitaloon, jonka pihassa kävi pimeälläkin vieraita autoja. Myös tyttömme on todella eläinrakas ja rakastaa ehdoitta kaikkia eläimiämme. Yhdessä ollaan hyvä tiimi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuvailua: Öttömänkiäiset