maanantai 6. tammikuuta 2020

Yhdessä lapsen kanssa: lautapelit

Oon itse niin lautapeli ihminen kuin olla ja voi, onneksi myös O on ihastunut lautapeleihin ja yhdessä tuleekin pelailtua paljon.
Lähes kaikki lasten lautapelit ovat ostettu kirppareilta (varsinkin ne joiden pelaamiseen O on vielä liian pieni), vain ihan muutama on löytänyt tiensä meille suoraan kaupasta.

Mikäs onkaan sen kivempaa ajanvietettä kuin lasten kanssa vietetty aika, vaikka sitten pelaamisenkin muodossa?Tämän hetken lista O:n pitämistä peleistä:

1. Pocahontas noppapeli

Tätä peliä O jaksaa pelata uudelleen ja uudelleen, monta kertaa putkeen. Peli on ihan täysin tuuripeliä ja ehkä siksi se onkin niin kiva peli. Tämä on kirpparilta ostettu, myyty varmaan joskus ysärillä.

Pelin ideana on kerätä oma ruudukko täyteen Pocahontas paloja, joita ruudukossa on yhteensä 25. Paloja kerätään viittä noppaa heittämällä (nopissa hahmojen kuvia numeroiden sijaan), jokaisesta samanlaisesta kuvasta pelaaja saa yhden Pocahontas palan.

Me ollaan vähän itse sovellettu ohjeita ja valitaan etukäteen aina ennen omaa heittovuoroa mitä kuvaa yritetään nopista saada ja heitetään niitä vain kerran, kun oikeasti ne valitaan vasta kun on heittänyt noppia ja niitä saa heittää myös kolme kertaa.


2. Eye found it


Tämä Disneyn etsimispeli ostettiin Tokmannista 5€:lla kun oli ilmeisesti poistuva tuote. Peli on ihan kiva, tarvitsee vain aika paljon tilaa kun pelilauta on pitkä. O usein pyytääkin että "pelataan äiti taas sitä etsintäpeliä".

Tässä pelissä kaikki pelaajat pelaavat yhdessä, eli erillistä voittajaa ei ole, joko kaikki voittavat tai sitten kaikki häviävät. Tarkoitus olisi päästä Tuhkimon linnaan, ennen kuin kello tulee 12. Jokainen pyörittää vuorollaan valintakiekkoa ja tekee valintakiekon osoittamalla tavalla, joko liikkuu eteenpäin, liikuttaa tornin kelloa tai sitten etsitään pelilaudalta kortin osoittamaa asiaa, kuten vaikka hiiriä (etsimiseen osallistuvat aina kaikki pelaajat). Tässä pelissä joutuu oikeasti itsekin menemään naama kiinni pelilaudassa jotta löytäisi etsittäviä asioita.

3. Mia ja minä


Mia ja minä on ostettu Tokmannista, hintaa tälläkään ei ollut kuin 5€. O on ihan hulluna Mia ja minä sarjaan, jota ollaan katsottu Netflixistä ja tämän pelin nähdessään halusi sen tietty heti.

Pelissä jokainen pelaaja yrittää kerätä omat trumppiksen palat ensimmäisenä nostamalla vuorollaan niin monta palaa kuin noppa näyttää. Vuoro jatkuu niin kauan, kunnes pelaaja haluaa laittaa omat trumppiksen palat pelilaudalleen tai että pelaaja saa nopasta/pelilaudalta Panthean kuvan, jolloin kaikki hänen sen vuoron aikana keräämät trumppiksen palat pitää laittaa takaisin pelilaudalle.

4. Leijonakaarti Domino


Leijonakaarti Dominon O sai 3v lahjaksi ja sitä onkin pelattu sen jälkeen ahkerasti. Kaivaa usein pelikaapista tämän pelin ja alkaa pelailla sitä myös yksin omilla säännöillään.

5. Piikkisiili

Piikkisiili on myös kirpparilta ostettu. Alun perin kerran isän hakiessa O:ta hoidosta, pelasi hän hoitajan kanssa innoissaan tätä peliä ja nähdessämme saman pelin kirpparilla päätimme ostaa sen kotiin.

Pelissä pelaajat heittävät vuorollaan noppaa, joka näyttää joko isoa tai pientä piikkiä. Pelaajat nostavat piikin siilin selästä ja se kummalla on nopan osoittama isoin tai pienin piikki, voittaa. Varsin yksinkertainen ja helppo peli.6. Lotto


Nämä lotot ovat omankin lapsuuteni lempparipelejä ja näitä piti tietenkin olla kotona enemmän kuin yksi, kuten taitaa olla meilläkin. Näitä löytyy kaupoista jos jonkinlaisia, mutta me ollaan kaikki omamme ostettu kirpparilta.

7. Viidakkoseikkailu


Joulupukki toi Viidakkoseikkailu -pelin O:lle. Tämä on vähän samantyyppinen kuin Eye found it -peli, mutta tässä pelissä pelaajat pelaavat toisiaan vastaan, eikä pelissä tehdä muuta kuin etsitään kuvien osoittamia asioita. Pelilauta on kaksipuolinen, toisella puolella ei ole etsittävien tavaroiden lisäksi juuri mitään, kun taas toisella puolella hommaa on vaikeutettu lisäämällä etsittävät viidakon sekaan. Tämä peli on ollut ahkerassa käytössä Joulun jälkeen.

8. Muistipelit


Tämä on myös oman lapsuuteni ykkönen, muistipeli. Näitä meillä on myös monia erilaisia, on Leijonakuningasta, eläimiä, balettitanssijoita ja mitä kaikkea. Myös O pitää paljon muistipeleistä ja onkin siinä todella hyvä, kunhan vaan malttaa keskittyä kunnolla.

9. Leijonakaarti tikapuupeli


Tämän pelin O sai myös joululahjaksi. Leijonakaarti peli on uudistettu versio ikivanhasta käärme-tikapuupelistä, jonka muistan hämärästi meilläkin joskus aikoinaan olleen. Varsinkin tyttöjen isä innostui tästä pelistä ja O pääsikin Jouluna palaamaan tätä meidän kanssa useaan otteeseen, eikä sitä tietenkään ole vieläkään unohdettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuvailua: Öttömänkiäiset